Ebru Sanatı

avatar

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Ebruya kısaca su üzerinde resim yapmak diye tanımlayabiliriz. Kitre gibi kıvamlaştırıcı maddeler katılarak yoğunluğu arttırılmış suya serpilen boyalarla bir desen elde edilmesi ve bu desen üzerine kapatılan kağıda desenin geçirilmesiyle yapılır ebru. Bulut yüzsuyu ya da kaş manalarına gelir ebru. Eski bir geleneksel süsleme sanatı olmasına rağmen 20.yy da bir ara unutulmaya yüz tutmuş ancak son zamanlarda yeniden canlanan bir sanat olmuştur. Menşei hakkında çeşitli rivayetler bulunur. 7.yy dan itibaren Çin’de 12.yy dan itibaren Japonya’da farklı isimlerle uygulandığı rivayet edilir. Türkistan’da en geç13.yy başlarında bilindiği ve buradan İran’a geçtiği söylenir. 14.yy ortalarında Mir Muhammed Tahir tarafından Hindistan’da yapıldığı düşünülür. Osmanlı döneminde Avrupadan gelen seyyahlarca kendi ülkelerinde tanıtılır. Almanya Fransa İtalya’da mermer kağıdı mermer kağıdı hatta Türk kağıdı adıyla tanıtılır. Ebru hakkında çıkmış ilk eser 1608’de Tertibi Risalei Ebri adlı eserdir. Ebru sanatının günümüze ulaşmasında Osmanlının son döneminde yaşayan Üsküdarlı Şeyh Sadık’ın büyük payı vardır. Ayrıca Hezarfen Ahmet Efendi, Necmettin Okyay ve Mustafa Düzgünman yakın tarihin önemli üstadlarıdır.

Malzemeler:

Tekne:geleneksel 25*25 yada 35*55 malzeme kullanılır.

Temiz su, at kılından yapılmış fırça sapı yada gül dalı emici özelliği olan her türlü kağıt kullanılır. Geleneksel yöntemde toprak boya kullanılır. Suda erimez yağ içermez. Kitreli suyun üzerine serpilen renklerin birbirine karışmadan yayılmasını sağlamak için sofra asitleri içeren sığır ödü kullanılır. Her boyanın içine az miktarda konur. Yapışkan özelliği ile boyaların kağıda yapışmasına yardımcı olur. Tekneye koyulan suya kıvam vermek böylece serpilen boyaların çökmesini önlemek için kullanılan ve goven bitkisinden elde edilen krem renkli maddedir. Desteseng: boyaları ezmeye yarayan mermer taş

Battal ebrular: ebrunun bilinen en eski örnekten diğer bütün eserler battal ebrudan çıkar. Boyaların koyu renk ten başlayarak açık renge doğru fırça yardımı ile kitreli su üzerine serpilmesiyle elde edilir. Basit bir ebru gibi görünmekle birlikte boyaların yüzeye eşit miktarda ve büyüklükte dağılmasını sağlamak o kadar da kolay değildir.

Neftli Battal Ebru: Battal döşenmiş zemine içine birkaç damla neft katılmış boya seğrilerek elde edilir

Gelgit ebrusu: battal zemin atıldıktan sonra bir iğne ve biz yardımıyla teknelerin kenarlarına paralel olarak desenin çizilmesiyle elde edilir. Gelgitler çapraz olarak da yapılabilir.

Şavl ebrusu: gelgit atılması yapıldıktan sonra ince bir çubuk yardımıyla enine ve boyuna “ş” çizilmesiyle hazırlanır

Taraklı ebru: battal ebrudan sonra yapılan gelgit deseni üzerine taraklar yardımıyla yapılan desendir.

Hafif ebru: Üzerine daha sonra yazı yazmak için oluşturulan renkleri soluk ve üzeri cansız ebrular.

Yazılı Ebru: Arap zamkı kullanılarak ebrunun bazı kısımları kapatılır. Arap zamkı sürülen yerler boyayı emmezler ve boş kalan bu yerlere daha sonra yazı yazılır.

Kumlu Kılçıklı Ebru: Tekne ve iyice kullanıldıktan sonra dışta kalan kitreyle bu çeşit ebru yapılır. Kitrenin kirlenmesiyle oluşan mukavemet ve boyadaki su oranının azalmasıyla boyaların çatlarlar oluşturması söz konusudur.

Barut ebrusu: Hikmet barutçugilin dünya çapında tanınan ebru tarzıdır. Görüntüler tamamen doğaldır.değişik boya türleri ve malzemeler kullanılır. Alışılmış boyaların dışında yeni denemeler vardır. Ortaya çıkan ebrular da yer yüzü katmanları yada mikroskobik görüntüleri hatırlatır.

Sonceler: mermer dokusu

etiketlerETİKETLER

Sıradaki içerik:

Ebru Sanatı

editörün seçtikleri EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ